woensdag 30 december 2009

Roodborstjes als Ambelopoulia.

Voor ons zijn roodborstjes (Erithacus rubecula) lieve, kleine vogeltjes, dieren die zich met name in deze tijd van het jaar gulzig tegoed aan de pinda’s of vetbollen die je in de tuin hebt hangen. Maar in het zuiden van Europa kijken veel mensen toch net wat anders tegen deze zangvogels aan. In Cyprus vormen ze namelijk een veelverkochte delicatesse. Jaarlijks zouden volgens milieubeschermers meer dan een miljoen zangvogeltjes in de kookpotten verdwijnen. Samen met andere kleine zangvogels worden de roodborstjes en masse gevangen en verkocht aan restaurants. Jagers gebruiken kleine stukjes hout met lijm die de veren van hun vleugels rukken. Deze strategie heeft tot gevolg dat de vogels niet weg kunnen vliegen en een enkele reis richting keuken voorgeschoteld krijgen. De vogels worden doorgaans gepekeld of gekookt geserveerd.
Het gerecht belandt op de menukaarten onder de naam ambelopoulia. De Cypriotische voorliefde voor gekookte zangvogeltjes is overigens niets nieuws onder de zon. Het gerecht staat op het eiland vermoedelijk al eeuwenlang op het menu. De vogels vliegen al sinds mensenheugenis in de wintermaanden naar Cyprus om te vluchten voor de koude winter in landen als Polen of de Oekraïne. Vroeger was het moeilijk om ander vlees te vinden op Cyprus, zeker omdat het eiland nauwelijks grote of middelgrote (wilde) zoogdieren herbergt. Het gerecht is nog steeds zeer populair en het aantal zangvogels in Cyprus neemt dan ook snel af. De voorbije herfst zouden ongeveer 700.000 vogels gevangen zijn, dertig procent meer (!) dan vorig jaar.
Meer foto's op Passeriformes en GaleriaDeAves

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...